Eurolanden die niet aan de regels willen voldoen, moeten in een noodgeval uit de muntunie kunnen worden gezet. Dat stelt de economische adviescommissie van de Duitse regering, bekend als ‘de wijze mannen’, in een dinsdag gepubliceerd rapport over de gevolgen van de Griekse crisis voor de eurozone.
,,Een land dat permanent niet wil samenwerken, moet niet in staat zijn het bestaan van de euro in gevaar te brengen”, aldus de Duitse topeconomen. ,,De terugtrekking van een lidstaat uit de muntunie zou daarom als laatste middel mogelijk moeten zijn.”
Exit was taboe
Tot voor kort gold een exit van een euroland uit de muntunie als een taboe in politieke kringen. Eerder deze maand drong de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble echter al aan op een tijdelijk vertrek van Griekenland uit de eurozone, zodat het land in eigen tempo orde op zaken zou kunnen stellen.
De adviseurs zeggen in hun rapport verder niets te zien in de roep om een gedeelde begroting voor alle eurolanden, of een minister van Financiën voor de muntunie. Het heeft volgens hen geen zin om landen collectief verantwoordelijk te maken voor de mogelijke kosten hiervan, als besluiten over fiscaal en economisch beleid onveranderd op nationaal niveau worden genomen.
Bankenunie is fijn
Maatregelen die de afgelopen jaren zijn genomen om de crisis te bestrijden, hebben de eurozone volgens de economen wel sterker gemaakt. Ze wijzen daarbij op de vorming van de Europese bankenunie en de oprichting van het reddingsfonds voor landen met financiële problemen (ESM).
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl